14 november 2007

Stopp för fackliga sossemegafoner

”Det är bra att facket fortsätter att ta politisk ställning. Men facket bör vara partipolitiskt obundet. LO skulle kunna kalla sig för ’oberoende socialdemokratisk’. Medlemmarna borde sättas i främsta rummet, i stället för att som nu när LO i första hand jobbar för att trygga gamla maktstrukturer. Därmed skulle också fackföreningsrörelsen kunna återta sin roll som samhällsförändrare”, skriver Lotta Gröning i Aftonbladet idag.

Förutom att LO skulle börja tramsa med begreppet ”oberoende socialdemokratisk” håller jag med Lotta Gröning.


Tyvärr tror jag att Lotta talar till döva öron. Att vara SAP-megafon är för LO-ledningen och många fackförbundsledningar viktigare än att tillvarata medlemmarnas intressen.


Jag upplever att vi som tidigare var medlemmar i Metall har fått uppleva en backlash i vårt nya förbund, IF Metall.


Som förbund ska vi t.ex. vid val ta ställning i politiska frågor. Offentligt och visavi medlemmar på arbetsplatserna ska vi sedan redovisa vilka partier som bejakar våra politiska krav.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är en ganska knepig fråga. Vi vet att Svenskt Näringsliv pumpar in ofantliga summor i moderaterna. Vad händer om detta får fortsätta samtidigt som LO slutar pumpa in pengar i socialdemokratin ? Tävlar man då på samma villkor ?
Så länge BIDRAGSberoendet till moderaterna fortgår ser jag för demokratins skull att fackorganisationerna måste lägga pengar på politiska organisationer. Däremot kanske de skulle läggas på de partier som bäst kämpar för fackens rättigheter och inte självklart bara till socialdemokraterna. Något som redan sker i Norge och har så gjort en tid.

Kjell Hanseklint sa...

Det jag skriver om är att de fackliga ledningarna på olika nivåer ska sluta vara megafoner åt det socialdemokratiska partiet.

Självklart ska de fackliga organisationerna kunna besluta att skänka kampanjpengar till de politiska partier som ställer upp för den fackliga organisationens krav.

IF Metall Norra Västerbotten, där jag är verksam, skänkte t.ex. pengar till SAP och vänsterpartiet vid valet 2006.