12 november 2007

Folkets hus backar om konsten

Den som vill se Albin Amelins tavla Demonstration och Sven X:et Erixsons skildring av förtrycket av svarta i Sydafrika under apartheid behöver inte hasta till Folkets hus i Stockholm före nyår.
Folkets hus ambition var att bl.a. konstverken av Amelin och Sven X:et Erixson skulle åka ut ur huset dagarna mellan jul och nyår. Idag hänger dessa konstverk bakom stora draperier. Hyresgäster som inte räds att se människors kamp skildrade i konsten kan välja att konstverken ska exponeras vid kongresser och konferenser.
Det är bl.a. protester från IF Metalls kongresskommitté som gjort att Folkets hus styrelse ändrat sig. IF Metall har krävt att tavlorna ska hänga på plats när förbundet har kongress i maj nästa år.
Nu är det bara att hoppas att proteserna mot att kasta ut arbetarrörelsekonst från våra Folkets hus får såväl Folkets hus i Stockholm, Stockholm City Conference Center, som andra Folkets husföreningar att besinna sig när det gäller att göra rent hus med konst om människor i arbete och klasskamp.
Läs också Åsa Linderborg om konsten som befaras skrämma bort kunderna.

Inga kommentarer: