29 november 2007

Sluta hyckla

”Undersökningen (Pirls 2006) ger Jan Björklund vatten på sin kvarn när det gäller lågstadiets stora betydelse och vikten av att lärarutbildningen ger högsta prioritet åt kunskap i att lära barnen att läsa”, skrev PJ Anders Linder i SvD:s ledarblogg igår kväll.

PJ Anders Linder verkar, likt major Björklund, inte ha kunskaper om hur vi tillägnar oss den språkförståelse som krävs för gott resultat i Pirls undersökningar och som krävs för att vi ska klara skolans mål.


För mig är Pirls undersökning ytterligare en bekräftelse på att det är viktigt att vi slutar hyckla och öppet säger att det viktigaste val en bebis vill klara skolans mål har att göra, det är att välja rätt föräldrar eller vårdnadshavare.


Barn som väljer vårdnadshavare med kunskaper om att det muntliga berättandet, högläsning och läsning av böcker är de bästa aktiviteter som finns när det gäller att tillägna sig de färdigheter i svenska språket som är en förutsättning för att klara skolans mål, de barnen har inga problem att klara skolans mål ifall de inte är födda med ett neurologiskt funktionshinder.


Inga kommentarer: