25 januari 2009

Måste jag SKRIKA?

Jag har fått lära mig att jag skriker ifall jag skriver med versaler. Därför känns det märkligt att jag ska måsta börja skrika ut min partitillhörighet (V) istället för att skriva (v) efter mitt namn.

Alltsedan jag i mitten av 1970-talet engagerade mig fackligt/politiskt har jag sett som min viktigaste uppgift att verka för att lönearbetare ska lita till sin egen kraft och förmåga att bygga ett kvalitativt mycket bättre samhälle än det tjyvsamhälle vi lever i, ett samhälle som kännetecknas av att det ”istället för det gamla borgerliga samhället med dess klasser och klassmotsättningar framträder en sammanslutning vari envars fria utveckling är en förutsättning för allas fria utveckling”.

Trots att jag är medlem i vänsterpartiet är jag inte är lika statssocialistisk och har lika stor tilltro till staten som V har. Jag tror mer på att människors frigörelse måste vara deras eget verk.


Med Språkrådets senaste ”Svenska skrivregler” tycker jag att de gör mig till statssocialist genom att säga att jag bör partibetecknas (V) istället för (v) därför att partiet blir det primära när partibeteckning skriks ut med Kjell Hanseklint (V) istället för när det skrivs ut Kjell Hanseklint (v).


För min del tycker jag inte bara att partiet våldför sig på mig om jag måste skriva V istället för v. Jag tycker även att Kjell Hanseklint (v) grafiskt är mycket snyggare än Kjell Hanseklint (V).


Inget ont som inte har något gott med sig. I tider när alltfler talar om att personvalsinslaget bör bli större tycker jag att det är bra att någon, i det här fallet Språkrådet, sätter ner foten och säger att Partiet är viktigare än person. Kristdemokraterna har ju också det senaste veckorna visat, att
så är det.

Sveriges
bästa tidning köpte direkt Språkrådets nya råd när det gäller politiska partier. Länge trodde jag att Sveriges största tidning skulle gå emot. Så sent som den 15 januari skrevs de politiska partierna ut med gemener istället för versaler. Men nu har förfallet även drabbat dem.

Socialdemokraterna är det parti som förmodligen kommer att tycka att Språkrådets nya rekommendationer är toppen. För det partiet har ju S alltid varit viktigare än målet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har rätt. Partibeteckning i gemener.