22 januari 2009

Industriavtalet, frukten av ett fylleslag

När jag igår var på seminariet Industriavtalet – för våra framtida löner och jobb på Medlefors i Skellefteå fick jag boken Från röra till reda. Boken är en beskrivning av tio år med Industriavtalet.

På sidan 17 och 18 i Från röra till reda får läsaren veta att bakgrunden till avtalet föddes en blöt natt på dåvarande Metallordföranden Göran Johnssons hotellrum i London i februari 1996.

Frågan är: var även förbundsordförandena för de arbetar- och tjänstemannafack inom industrin som undertecknade debattartikeln, Låga löneökningar vårt ansvar, på pickalurven när artikeln formulerades? Artikeln publicerades i DN den 1 juni 1996 och mottogs mycket positivt, av bourgeoisien.

På Medleforsseminariet var alla föreläsare nöjda med att Industriavtalet hade lett till att inte ens den reaktionäraste högerekonomen kunde skylla dagens ekonomiska kris på att facken inom industrin hade tagit ut för höga löner.

I den grupp som jag satt i vid ett grupparbete i slutet av dagen var vi överens om att en viktig uppgift för framtiden var att försöka få IF Metalls förbundsledning att tona ner sin eufori visavi Industriavtalet. Under tiden detta avtal har gällt har makt- och inflytandefrågor sopats under mattan.

Inga kommentarer: