17 maj 2008

Bättre tur med kulturen

Om det nu inte gick så bra med kärnkraftsbeslutet så gick det bättre med IF Metall Norra Västerbottens kulturmotion.

Motionen handlar om att IF Metall ska ta fram ett kulturpolitiskt idé- och handlingsprogram och att detta ska beslutas om på nästa kongress.

Förbundsstyrelsen yrkade bifall till den första att-satsen men ville gå den traditionella vägen, att förbundsstyrelsen skulle anta det kulturpolitiska idé- och handlingsprogrammet.

Jag var upp och argumenterade för att hanteringen av detta programarbete skulle utformas så att det skapade delaktighet och att det blev en bildningsresa som förhoppningsvis skulle utmynna i att fler kom till insikt om att arbetarrörelsens mål inte är möjligt att förverkliga om vi inte blir bättre på att bekämpa kulturklyftorna.

När förbundsstyrelsens föredragande, Carin Wallenthin, gick upp i talarstolen igen satt jag beredd med en Begäran om ordet-lapp.
Carin sa att det låg en hel del i min argumentation och ändrade sedan förbundsstyrelsens förslag till avslag på andra att-satsen till ett bifall. Så blev också kongressens beslut.

– Du såg ganska rolig ut när jag sa att vi var beredda att godkänna även den andra att-satsen, sade Carin Wallenthin efter debatten.

Inga kommentarer: