20 maj 2008

Betyg behövs inte i kunskapssamhället

Låg på ohågan i natt och vaknade tidigt utan att kunna somna om. Ska åka med det tidigaste planet från Skellefteå för att vara framme i Västerås klockan 12.00 till det sista av vårens möten i serien Samarbete för ökad läsning.

Dagens Norra Västerbotten innehåller en ledare som pläderar för att regeringen ska göra upp med socialdemokraterna om betygen i skolan.

Betyg är en av de spörsmål jag tar upp i min föreläsning, Läs för mig, pappa! – voffor gör di på detta viset?
Det jag säger är: ”Barn föds med lusten till livslångt lärande. Problemet är att alla barn inte föds med det vuxennätverk som är så viktigt för att uppmuntra, stimulera och vara föredömen så att barnets lust till livslångt lärande ska bestå och utvecklas livet ut. Istället för att lägga sig vinn om att alla barn får detta vuxennätverk är vuxna människor sysselsatta med att hitta former för att så tidigt som möjligt betygsätta barns förmåga att själva skaffa sitt vuxennätverk. Rent absurt blir det när vuxna – som håller på med detta – kallar det samhälle vi lever i, ett kunskapssamhälle.”

Betyg behövs inte i kunskapssamhället. När vi kommit så långt i vår intellektuella utveckling att vi förmår se detta då kommer långt fler barn och ungdomar kunna tillägna sig läroplanens mål.

Inga kommentarer: