25 november 2010

Tokig klassanalys eller TT-anka

”Den nye partiledaren måste också, enligt Weiderud, förstå Sveriges nya underklass som till stor del består av etniska minoriteter och att den traditionella arbetarklassen numera är medelklass”, skriver bl.a. SvD, Aftonbladet och Norran idag.

Förhoppningsvis har TT-journalisten grovt missuppfattat Sveriges kristna Socialdemokraters ordförande Peter Weiderud i intervjun om kravspecifikation för den nye SAP-ledaren.

Skulle TT-journalisten ha tolkat Weiderud rätt, då undrar jag hur många i arbetarrörelsen som har så tokig klassanalys?

3 kommentarer:

Karina sa...

Jag förstår inte riktigt hur du menar, vidareutveckla gärna.
Arbetarklassens del av befolkningen är lika stor i dag som tidigare. Skillnaden är att industriarbetarnas andel har minskat och vi befinner oss i tjänstesamhället, där man är uppsplittrad på mindre arbetsplatser och i den offentliga sektorn.Språk är makt och man börjar nu kallas medelklass eller underklass. Begreppet arbetarklass suddas ut men det innebär inte att klassamhället försvunnit, utan har de senaste tio åren snarare förvärrats.Mäter man i siffror så har ojämlikheten klart ökat.

Kjell Hanseklint sa...

Mitt blogginlägg är en reaktion på att det i den nämnda artikeln påstås "att den traditionella arbetarklassen numera är medelklass."

I artikeln sägs detta vara en åsikt som uttryckts av en arbetarrörelseföreträdare. Inte ens en sosse kan väl uttrycka sig så dumt.

Därför hoppas jag att det var TT-journalisten som hade missuppfattat Peter Wiederud.

Karina sa...

Språk är makt och under "satsa-på-dig-själv"-åttitalet nämndes alltmer sällan begreppet "klass" och "arbetarklass" slutade man i stort sett att använda.I stället började man säga "medelklass" - vad det nu är?
Arbetarklassen är som sagt lika stor nu som tidigare men uppsplittrad och den kollektiva makten därmed försvagad.
Demokrati betyder majoritetsstyre men de marknadsliberala krafterna har lyckats omdefiniera ordet till att i konsumismens namn betyda individuella rättigheter.