14 december 2010

Ingen moderat demokrat

Knäpptysta Moderatledamöter utmärkte sig när min interpellation behandlades idag, en interpellation om att vi som tillhör Det Reinfeldtska utanförskapet (DRU) borde ha samma demokratiska rättigheter som de som tillhör Det Reinfeldtska innanförskapet (DRI) .

Med anledning av demokratiinterpellation kommer Skellefteå kommun att sända en skrivelse till Sveriges kommuner och landsting (SKL) med uppmaningen att de ska agera för att arbetslösa fritidspolitiker får samma möjligheter att engagera sig i kommunpolitiken som de som har jobb.

Förutom Moderaterna så deklarerade företrädare för övriga sex partier i Skellefteå kommunfullmäktige att konsekvenserna av Reinfeldtregeringens deltidsregler i arbetslöshetsförsäkringen kunde få märkliga konsekvenser för deltidspolitiker. Inom sina respektive partier skulle de verka för att regeringen ändrar deltidsreglerna i arbetslöshetsförsäkringen.

Det är positivt att Skellefteå kommun gör försök att väcka SKL i frågan. Med tanke på att Reinfeldtregeringen inte gjort något med anledning av att den egna tillsynsmyndighetens skrivelse i oktober 2009 behövs det fler som påminner regeringen om deras a-kassereglers konsekvenser för demokratin. Skrivelsen från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) tar upp a-kassereglernas absurda konsekvenser för förtroendevalda inom politik, fack och föreningsliv.

För min del tror jag att Moderaterna inte vill att de som tillhör deras utanförskap ska vara representerat i politiken. Det är därför vare sig statsministern eller moderata arbetsmarknadsministrar gjort något åt deras absurda deltidsregler i arbetslöshetsförsäkringen. Det är också förklaringen till att ingen moderat demokrat kunde skönjas i talarstolen vid dagens demokratidebatt i Skellefteå kommunfullmäktige.

Inga kommentarer: