15 november 2010

Missade demokratilektioner

Har ikväll kollat kommentarerna på Norrans webb med anledningen av artikeln om min interpellation ang. ifall arbetslösa har samma demokratiska rättigheter som de som har arbete.

Flera av kommentatorerna verkar inte har något emot att arbetslösas demokratiska rättigheter begränsas.

Förhoppningsvis handlar det om några stollar som missade demokratilektionerna i skolan.

5 kommentarer:

GustavR sa...

Hej Kjell,

jag tror vi måste skilja på rättigheten att delta i den demokratiska processen och rättigheten att få sig tilldelad medel för att kunna delta i den demokratiska processen.

Självklar ska alla ha samma rätt att delta i den demokratiska processen. Denna rätt blir dock inte begränsad av det faktum att du finner det ekonomiskt fördelaktigt att inte göra det.

Alla fria att engagera sig i demokratiska processer, alla har inte ekonomisk möjlighet att göra detta. Du måste skilja på frihet och möjlighet då det är två olika saker.

Kjell Hanseklint sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kjell Hanseklint sa...

GustavR, Du menar alltså att kommunallagen inte ska gälla för arbetslösa?

GustavR sa...

Nej jag menar bara att den demokratiska rättigheten är inte kränkt bara för att någon saknar de ekonomiska förutsättningarna att utöva dem.

ett exempel: allemansrätten ger alla rätten att åka ut till stockholms skärgård. En arbetslös person i norrland har kanske inte ekonomisk möjlighet att göra detta. Betyder det att allemansrätten inte gäller för arbetslösa i norrland och att deras rättighet är kränkt? Nej självklart inte.

Kjell Hanseklint sa...

Du menar alltså att det räcker med att medborgarna garanteras en formell demokrati, inte en reell demokrati.

Då förstår jag hur du tänker.