8 januari 2012

DN:s demokratisyn och bra beslut

”Ny ledare, samma politik”, var rubriken på Dagens Nyheters ledarsida igår. Det är en rubrik och en ledare som bara kan formuleras av de som har lite till övers för reell demokrati.

Den nye V-ledaren, Jonas Sjöstedt, är demokrat och som demokrat är han medveten om att han är ny ledare för ett parti där det är medlemmarna som bestämmer politiken och att det är partiprogrammet, den tidigare fastlagda politiken och den politikutveckling som den nyss avslutade kongressen beslutat om som han har att driva.
Och det visade Jonas också med sitt kongressavslutande s.k. linjetal.

Även om skolan, oavsett statligt eller kommunalt huvudmannaskap, har varit duktig på att reproducera klassamhället enligt den politiska ekonomins beställning så tycker jag att det var positivt att kongressen satte ned foten och sa att skolan åter ska få statligt huvudmannaskap.

Desto snabbare ett återförstatligande kan förverkligas desto snabbare kommer kanske fler till insikt om att problemet inte är statligt eller kommunalt huvudmannaskap utan klassamhället.

Ty det är som Sven-Eric Liedman skriver i Hets, förra årets viktigaste bildningsdebattbok:
”… På den tiden (Folkskoletiden) hade man åtminstone i gallringsprocessen en klar föreställning om vilken betydelse sociala och ekonomiska faktorer hade för skolresultaten. Det var för det mesta fattigt folks barn som hade svårt att klara sig. Idag ställs diagnoserna uteslutande på individer. Det är det enskilda barnet som har svårigheter. Ändå talar statistiken sitt tydliga språk om den sociala och ekonomiska bakgrundens betydelse.”

Inga kommentarer: