10 mars 2011

Ohlyexitisterna för tanken till Marx

Fler och fler verkar verkar mena att även Vänsterpartiet allenast ska bli ett självändamål istället för ett medel med vilket vi ska nå målen.

När jag t.ex. läser de ständiga Ohlyexitisterna Jinge och Mats Olsson får det mig att tänka på Karl Marx slutord till Första internationalens generalråd 1865.
Det enda som behöver göras är att byta ut ”Fackföreningarna” i Kalles ord mot "Arbetarrörelsepartierna i riksdagen”:
Arbetarrörelsepartierna i riksdagen fungerar tillfredsställande som motståndshärdar mot kapitalets övergrepp. /…/. De förfelar helt och hållet sitt ändamål så snart de inskränker sig till ett gerillakrig mot det bestående systemets verkningar i stället för att samtidigt söka en hävstång för att slutligt befria arbetarklassen, dvs. förändra detta system och använda sina organiserade krafter som slutgiltigt avskaffa lönesystemet.
Mats Olsson drömmer, i sin blogg, om en partiledare som har långt större förtroende än sitt partis politik.
Redan det faktum att Lars Ohly är vida populärare än partiets politik tycker jag är ett problem. Ty en Vänsterpartiledare som har mycket stort förtroende långt in i den borgerliga tankens hjärnor, den vänsterledaren är förmodligen inget hot mot det bestående systemets verkningar. Så det så.


PS. Ska sanningen fram kan det ju ifrågasättas om arbetarrörelsepartierna ens fungerar tillfredsställande som motståndshärdar mot kapitalets övergrepp.

5 kommentarer:

GustavR sa...

Hej Kjell,

nej de fungerar inte särskilt effektivt mot kapitalismens förtryck. Beviset för detta är att vi trots deras ansträngningar ännu har en viss ekonomisk tillväx, ett bristfälligt - men ännu inte helt avskaffat - skydd för mänskliga rättigheter och att vi överlag faktiskt får det bättre.

Detta måste förhindras på alla tänkbara sätt! Det måste genast ersättas med förtryck, stagnation och svält!

/Gustav R

Kjell Hanseklint sa...

Men GustavR, varför vill Du ha ett samhälle av förtryck, stagnation och svält?

GustavR sa...

Är inte det eftersträvansvärt? Då kanske vi ska låta kapitalismen "förtrycka" oss även i fortsättningen...

Kjell Hanseklint sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kjell Hanseklint sa...

Nja, jag vill ju få människor att lita till sin egen kraft och förmåga att kunna bygga ett kvalitativt mycket bättre samhälle än det tjyvsamhälle vi lever i.

Ambitionen är ju att bygga det samhälle som Marx och Engels beskriver i manifestet, d.v.s. ett samhälle som kännetecknas av att det »i stället för det gamla borgerliga samhället med dess klasser och klassmotsättningar framträder en sammanslutning vari envars fria utveckling är förutsättningen för allas fria utveckling.«