Efter tre månader i Det Reinfeldtska Utanförskapet (DRU) återstår bara hälften av de 75 möjliga deltidsarbetslöshetsdagarna. M.a.o. är det cirka tre månader kvar innan den liberala demokratins inskränkningar av arbetslösas demokratiska rättigheter tvingar mig att avsäga mig de politiska uppdrag som väljarna direkt och indirekt gav mig vid 2010 års val.
Det är alltså inte bara på det ekonomiska området som högerregeringen med sitt jobbskatteavdrag försöker skapa ett ”vi och dom”. Med regelverket i arbetslöshetsförsäkringen ser de också till att deltidspolitiker i realiteten inte har samma demokratiska rättigheter som de som har ett arbete.
Förvisso tillsatte högerregeringen den 22 december 2010 en utredning som ska se över arbetslöshetsförsäkringen visavi förtroendevalda inom politik, fackföreningar och övriga föreningar. Det blev nästan ett och ett halvt år efter att bland annat Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) tillskrivit regeringen i ärendet.
Jag har gjort en sökning i riksdagens protokoll 2006-2010 på orden ”arbetslösa förtroendevalda”. Av 32 träffarna berör två protokoll deltidsarbetslöshetsreglernas konsekvenser för förtroendevalda. 1, 2
Utifrån att högerregeringen vill skapa ett tudelat samhälle förstår jag att de inte vill att deltidspolitiker som är arbetslösa ska ha samma demokratiska rättigheter som de som har ett arbete och därmed finns i Det Reinfeldtska Innanförskapet (DRI).
Vad värre är. Efter att ha gått igenom de 32 riksdagsprotokollen 2006-2010 kan jag inte se att de två partier som påstås vara röda har varit särskilt aktiva när det gäller att slåss för att arbetslösa som har deltidsuppdrag ska ha reella möjligheter att ta på sig förtroendeuppdrag i vår borgerliga demokrati.
Ifall detta är vad som finns från Sveriges riksdag är Vänsterpartiets agerande bedrövligast. Den viktigaste frågan för ett vänsterparti som inte ens slåss för arbetslösas demokratiska rättigheter är inte vem som ska vara ledare för det partiet, utan om det Vänsterpartiet har något existensberättigande?
Ifall min undersökning stämmer vore det minst skämmiga för Vänsterpartiet att de ledamöter som suttit i partistyrelser och riksdag sedan 2006 pudlade och erkände att de aldrig fattat vilka demokratiska konsekvenser som deltidsbestämmelserna i arbetslöshetsförsäkringen skulle få, bestämmelser som infördes från den 7 april 2008.
Kanske är det också förklaringen till att Vänsterpartiet var beredd att gå med på att en rödgrön regering, efter valet 2010, skulle behållit högerregeringens deltidsregler i arbetslöshetsförsäkringen. Arbetarbladet, SR
Oavsett om de är ateister eller har någon religiös tro menar jag att det finns Vänsterpartister som, innan de uttalar sig om vem som redan nu ska kasta in handuken, borde reflektera lite omkring bibelns spörsmål i Matteus 7:3: huru kommer det till att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?
DD, DT 1, DT 2, AB, SR, SVT 1, SVT 2
13 januari 2011
Ifrågasätt V:s existensberättigande först
Etiketter:
Alliansen,
Arbete åt alla,
Demokrati,
Klassamhället,
Lars Ohly,
Rödgröna,
Socialdemokraterna,
Vänsterpartiet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar