16 april 2008

Rent spel om avtalssekreterare?

Äntligen! Jag har sett fram emot schysta pläderingar för de bägge kandidaterna och att det blir en sluten omröstning om vem som ska väljas till den viktiga posten som avtalssekreterare i IF Metall vid kongressen 13-16 maj.

Ett schyst personval om ett uppdrag inom förbundet är inte bara viktigt för att vi kongressombud själva ska kunna bilda oss en uppfattning om vem som är den bäste avtalssekreteraren för våra medlemmar.

Ett schysst personval kan också bidra till att personvalen avdramatiseras. Det tror jag är en förutsättning för att vi ska komma bort från den gamla stalinistiska traditionen att kandidatlistor ska vara rensade från motkandidater när kongressombuden ska ta ställning till vilka som ska väljas till viktiga förbundsuppdrag.

Det är hög tid att vi i IF Metall,
snart 20 år efter östsatskommunismens sammanbrott, lämnar kulturen att det inte ska finnas några motkandidater till förtroendeuppdrag på förbundsnivå.

För att vi ska komma dit är det viktigt att alla de rykten som florerar om behandlingen av Tommy Thunberg inte är sanna.

Jag hoppas därför att IF Metallkongressens pläderingar inleds med att Tommy, efter valberedningens ordförandes föredragning, får ordet för att t.ex. – som jag hoppas – dementera att hans arbetsuppgifter förändrats efter att hans kandidatur till avtalssekreterare blev offentlig eller att han förnekar att han erbjudits andra arbetsuppgifter mot att han avstår från att kandidera.

Inga kommentarer: