6 februari 2008

Utbildning utan bildning

Om skolminister Björklund (fp) får igenom sitt förslag till sexgradig betygsskala har betygssystemet ändrats fem gånger sedan 1820. Tre av dessa förändringar kommer då att ha skett de senaste 50 åren.

Frågan är om den accelererande omsättningen av betygssystem är ett måste för att hålla oss borta från intellektuella reflektioner visavi tanken att även skolutbildning skulle kunna leda till bildning?


För mig är det fascinerande att man, i vårt s.k. kunskapssamhälle, kan ha erövrat hundratals universitetspoäng i kunskaper om barns utveckling men ändå sakna bildning att förmå se att barn föds med lusten till livslångt lärande.


Det är obegripligt att 2000-talets vuxna människor ska syssla med att sätta betyg på barn istället för att se till att barnen har ett vuxennätverk som förmår uppmuntra, stimulera och vara föredömen så att barnets medfödda lust till livslångt lärande ska bestå och utvecklas livet ut.

1 kommentar:

Teknikutbildning sa...

Om du är intresserad av kul utbildningar och kurser kan jag tipsa om www.utbildning.se och www.kurser.se. Du kan även få våra utskick om vad som händer i utbildningssverige, vi är bra på omvärlsbevakning inom området och arbetar även med kostnadsfri rådgivning. vill du se vad eleverna tycker om alla ändrade btygskriterier kan du kika på www.gymnasium.se där tusentals elever uttalar sig.