29 januari 2008

Sluta hyckla – Säg som det är

Om någon timma kommer min motion om barns språktillägnande att behandlas av Skellefteå kommunfullmäktige.
Motionen handlar om hur vi kan lägga oss vinn om att alla barn har ett vuxennätverk som förmår uppmuntra stimulera och vara föredömen så att den lust till livslångt lärande som barn föds med ska bli livslångt.


Jag tycker att vi ska sluta hyckla, vara ärliga och säga som det är.
Den bebis som hade omdömet att välja vårdnadshavare som tillägnat sig och lever i enlighet med Lpf94:s första och andra mål att uppnå, den bebisen kommer att med råge ha tillägnat sig skolans alla mål när de lämnar gymnasieskolan.


Skolan skulle bara missa ett mål om vi vuxna hade insikt om att barn, ifall de inte föds med en grav hjärnskada, föds med lusten till livslångt lärande och att det är vår förbannade skyldighet att se till att alla barn har ett vuxennätverk som förmår uppmuntra, stimulera och vara föredöme så att barnets lust till livslångt lärande ska bestå och utvecklas livet ut.
Det mål vi då skulle missa det är det oskrivna målet om att skolan ska bidra till att reproducera klassamhället.


Skellefteå Kommunfullmäktige börjar kl. 13.30 och sänds på närradion (FM 89,7) eller via Norra Västerbottens hemsida.
Min motion är ärende nummer 12 på dagordningen.

Fotnot.
Lpf94:s två första mål att uppnå handlar om att en elev som lämnar gymnasieskolan
• kan uttrycka sig i tal och skrift så väl att elevens språk fungerar i samhälls-, yrkes- och vardagslivet och för fortsatta studier,

• kan söka sig till saklitteratur, skönlitteratur och övrigt kulturutbud som en källa till kunskap, självinsikt och glädje
.

Inga kommentarer: