21 december 2008

Pravda länkar till mig

När jag i fredags stod i en matkö fick jag ett telefonsamtal från Pravda.
Den som var i andra änden undrade hur många besökare jag har på min blogg.

– Ingen aning, sade jag.

– Vill du fördubbla antalet besökare genom att vi länkar till din blogg från vår webbsida, frågade webbredaktörn på Pravda.

– Ja, men då måste jag nog bli lite aktivare med att producera texter, sade jag.

Så sedan i förrgår länkar Norra Västerbottens Pravda till denna sida.

Till skillnad från de medborgare som under den Sovjetkommunistiska tiden läste Pravda, som betyder Sanning, så tror många av de som läser Norra Västerbottens Pravda att det är sanningen som står i den blaskan.

2 december 2008

Grattis Karlskoga, årets kulturkommun 2009!


SKTF-konferensen "Kultur för alla sinnen" utsågs i kväll Karlskoga till årets kulturkommun vid en fest på Världskulturmuseet. Det var 20:e året som utmärkelsen delades ut.

Kultur och innovation är Karlskogas vision om ett samhälle där människans livslust engagemang och kreativitet står i centrum. De sköna konsterna och kulturarvet är basen för en medveten och långsiktig kulturverksamhet som skapar närhet till medborgarna. Kommunens öppna attityd till samverkan med institutioner, professionella kulturutövare amatörer, folkbildare och kulturföreningar skapar många mötesplatser för kommuninnevånarna. Biblioteket är kommunens vardagsrum och kulturskolan navet för musiklivet. Kommunen visar upp en modell som leder till kulturell vitalitet som kvalificerar Karlskoga för utmärkelsen Årets Kulturkommun 2009, skriver SKTF i motiveringen.

Från Karlskoga kommun deltog Hans Lundell, förvaltningschef, Per Sjöberg, kulturchef, Anne-Lie Magnusson, biblioteksassistent och Marie Johansson Gadde, IT-handledare.

Fem enfaldiga och en klarsynt

”På ren svenska håller vi sålunda på att få en klasskola som sorterar eleverna efter föräldrarnas bildningsnivå”, skrev fem professorer i en artikel i Dagens Nyheter den 21 september.

Först skrattade jag åt den enfaldiga meningen. Sedan började jag söka svar på orsaken till enfalden. Men tyvärr förtäljde inte debattartikeln något om vilken planet de fem professorerna befunnit sig på fram till september 2008 när de tycks ha landat på jorden och i klassamhällets Sverige.


Jag tycker det är tragiskt att fem, till åren komna, professorer inte förrän hösten 2008 tycks ha upptäckt att vi har en skola som sorterar in eleverna i klassamhället.


När jag i morse, på några tusen meters höjd var på väg till Göteborg och konferensen Kultur för alla sinnen som SKTF:s arrangerar, läste jag en artikel i DN Kultur av barnläkaren och barnpsykiatrikern Salomon Schulman. Artikelförfattaren var betydligt mer klarsynt än de fem professorerna jag citerar ovan.


”Varför inte utesluta några vägningar på barnavårdscentralen och istället för någon förnumstig broschyr regelbundet skicka dit en bibliotekarie som talar med ’riskbarnens’ föräldrar om en spännande bok som de får med sig hem – och får behålla? Och mamma eller pappa läser…”, skriver Salomon Schulman insiktsfullt.

Schulman inser att barn är sorterade redan när de börjar skolan och han har också klart för sig vad som krävs för att komma till rätta med sorteringen.

Jag har länge förundrats över att många som har sin försörjning från universitetsfakulteter som pysslar med bildningsfrågor inte förmår se att det viktigaste valet för ett arbetarklassbarn, med ambitioner att ta ett kliv i klasstrappan, det är att vara noga vid valet av föräldrar.