21 maj 2010

De rödgröna blir allt blåare

När jag i våras varslades om sparken tittade jag tillbaka i min kalender för att få en uppfattning om hur länge jag, med högerregeringens deltidsregler i arbetslöshetsförsäkringen, kan skjuta upp beslutet att säga ifrån mig samtliga kommunpolitiska uppdrag.

Ifall jag fortsätter med förtroendeuppdrag i samma omfattning som idag och förblir arbetslös i cirka 30 veckor då är mina deltidsstämplingsdagar slut. I praktiken måste jag då avsäga mig alla politiska förtroendeuppdrag för att på heltid tillhöra det Reinfeldtska utanförskapet.

Att högerregeringen vill förvissa sig om att de som hamnar i deras utanförskap inte, som fritidspolitiker, ska kunna vara representerade i de parlamentariska församlingarna, det har jag all förståelse för. Ty jag har inte högre tankar om deras demokrati- och människosyn.

Att det rödgröna regeringsalternativet hade samma demokrati- och människosyn som högerregeringen det blev en riktig chock för mig.

Jag hade inte i min vildaste fantasi inte föreställt mig att det rödgröna regeringsalternativet skulle behålla Reinfeldtregeringens puckade halvtidsregler i a-kassan, regler som framförallt drabbar tvångsdeltidsarbetande kvinnor.

Jag trodde därför att det var en nyhetsanka när jag i morse hörde på radionyheterna att det rödgröna regeringsalternativet skulle behålla högerregeringens deltidsregler. Under dagen har jag blivit varse att det tyvärr inte var någon nyhetsanka.

De rödgröna blir allt blåare och jag mår illa när mitt parti, Vänsterpartiet, tydligen också vill att de som hamnat i det Reinfeldtska utanförskapets grepp inte ska kunna vara fritidspolitiker eller ha avlönade förtroendeuppdrag i föreningar t.ex.

Förlåt Peter!
Hade jag på V-kongressen vetat detta hade jag röstat med dig och Andreas om att partiet skulle avbryta högerresan.

20 maj 2010

Hycklande opportunist eller naiv

Den 5 maj informerade Trelleborgs ledning att 200 personer förlorar jobbet när Trelleborg Sealing Solution i Ersmark i Skellefteå läggs ner. Och det trots en lönsamhet i Ersmarksfabriken på cirka 13 procent per år de senaste 13 åren.

Norran har idag ett helt tidningsuppslag om nedläggningen, tre bra artiklar och en naiv alternativt hycklande pladderartikel signerad av chefredaktören, Anette Novak.
Tyvärr finns bara inledningen från en artikel på Norrans webbplats. Tyvärr finns inte heller chefredaktörens pamflett på nätet.

Några meningar ur chefredaktörens hycklande opportunism – alternativt naiva kunskaper om kapitalismen – kan du skåda nedan.

I dag – några veckor senare – när Norrans granskning visar att den dödsdömda Ersmarksfabriken är en vinstmaskin går sorgen över till ilska. Hur har ägarna mage?
Frågan är ändå varför ingen säger stopp. Beslutet strider mot det sunda förnuftet. Och det är inte bara idiotiskt. Det är hjärtlöst.
Raderna ovan är skrivna av en chefredaktör för en tidning som alltid lovsjungit det kapitalistiska fåtalsväldets politiska ekonomi.

Kan Anette Novak ha vaknat ur sin törnrosasömn och insett att det är profithunger som driver de internationella kapitalisterna och inte någon omtanke om anställda, regioner eller nationer?
Jag tvivlar. Jag tror att redaktörens krokodiltårar handlar om hycklande opportunism.

12 maj 2010

De besuttnas självplågeri

På väg till Grekland, just nu i väntan i Budapest, läster jag Jämlikhetsanden av Rickard Wilkinson och Kate Pickett.

Ifall en borgare, efter att ha läst boken, fortfarande är borgare och vill fortsätta öka klyftorna måste denne vara besatt av självplågeri.

Wilkinson och Pickett åskådliggör att det t.o.m. för den besuttnes hälsa och välbefinnande är minskade ekonomiska och sociala klyftor bra.

Nu är det dags för incheckning.

9 maj 2010

Retorisk skicklighet räcker inte

Ambitionen att skriva flera bloggar från kongressen har kommit på skam. Men här kommer i alla fall en kort bild och textsammanfattning.



Tror aldrig jag hört så häftig version av Internationalen som Gävle symfoniorkester spelade vid öppningsceremonin.


Det räcker inte med retorisk skicklighet för att få igenom sina yrkanden. Ty hade det bara hängt på Peter Möllers framställningskonst då hade fler än två, TVÅ, (Peter och Andreas) röstat för att det rödgröna samarbetet skulle avbrytas.


Lasse Ohly är precis enhälligt vald till ordförande för Vänsterpartiet och tackar för förtroendet.


– 1993 fanns det drygt 100 000 israeliska bosättare på ockuperad mark. Idag är det över en halv miljon, sade Hanna Amireh från Palestinian Peoples Party bland annat.


På kongressens sista dag kom partiledarna för Socialdemokraterna och Miljöpartiet på besök.

6 maj 2010

På väg till Gävlekongressen

Sitter nu på bussen som ska ta mig till Bastuträsk för byte till tåget som ska ta mig till Gävle där Vänsterpartiets kongress ska pågå i dagarna tre, fredag till söndag.

Förutom behandling av 439 motioner ska vi anta en valplattform, välja, partistyrelse och programkommission m.m.

Miljö- och klimatfrågor, barn- och familjerätt, höjt studiemedel, utträde ur EU och mycket mycket annat handlar motionerna om.

Har vi bara uppkoppling i kongressalen hoppas jag få tid att leverera såväl texter som bilder från kongressen.