2 juli 2010

Fruktar det värsta

Den frisinnade Västerbottenstidningen Norran hade under många år en ledarredaktör, Ola Theander, som konsekvent ställde sig på de ockuperades sida i Israel-Palestina konflikten.

Gårdagens ledare, Hamas och norrländskt trä, skriven av Norrans nya opinionsredaktör, Tobias Ljungvall, gör att jag misstänker att tidningen nu är på väg att ställa sig på de israeliska ockupanternas sida.

Under vinjetten Dialog på Norrans ledarsida skriver jag i dagens papperstidning:

Efter att ha läst gårdagens ledare räds jag att Norran har bytt fot och att den israeliska propagandamaskinen fått ytterligare en pressmegafon. Men det är kanske för tidigt att stämpla tidningen för att ha ställt sig på ockupanternas sida i Israel-Palestinakonflikten.


Det är naturligt att Ship to Gaza avvisade israeliska erbjudanden om att leverera varorna. Dels var syftet att bryta den israeliska blockaden och dels fanns t.ex. cement, för Gazas återuppbyggnad, med på fartygen. Som bekant har de israeliska fångvaktarna bestämt att byggnadsmaterial inte får införas i fängelset Gaza.

Norrans åsiktsredaktör svarar:
Det är tråkigt att Gazaborna tvingas leva bland ruiner, men samtidigt finns en god anledning att stoppa viss slags byggmaterial: Hamas gör bunkrar av det. Ett brytande av blockaden, som ger Iran fria händer att leverera vapen till Hamas, kommer att sluta illa.
Jag fruktar det värsta. Men det är fortfarande för tidigt att dra slutsatsen att den israeliska lobbyn har fått ytterligare en lydig pressröst i konungariket Sverige. Först när Tobias i en ledare även behandlar frågan om Västbanken visavi de israeliska ockupanterna går det att bestämma om mina farhågor besannas.

3 kommentarer:

Mats sa...

Det är bra att palestinakramarnas monopol i pressen håller på att brytas.

Terrorkramare, Hamas-vänner och dem som vill att Israel ska utplånas har alltför länge kunnat sprida sin fascism och antisemitism obehindrat.

Och gällande ockupation så kom den till som en konsekvens av att de palestinska araberna och arabstaterna försökte utplåna Israel.

Inte ens när Israel drog sig tillbaka från Gaza upphörde Gazas anfall mot Israel. Så det där snacket om ockupation funkar inte längre. Israel erbjöd en lösning där en palestinsk stat skulle bildas på 99,3 & av områdena, samt delad kontroll av Jerusalem. Palestinierna struntade i erbjudandet.

Och detta var så sent som i sept. 2008.

Palestinierna kan återkomma när de är beredda att sluta fred. Då kan Israel återvända till de nya säkra gränser som ska förhandlas fram. Och inte en dag dessförinnan.

Tomas Marklund sa...

Intressant att det i norra delen av Västerbotten finns en som vet hur det är. Inte ett ord eller en reflektion över ställningstaganden de senaste 43 åren från FN, från EU (alltför klent och okonkret) inte ens de yttranden som kommit från Carl Bildt förorsakar någon analys från Mats. Förvisso dold i anonymitet, men ändå intressant. Och skrämmande.

Kjell Hanseklint sa...

Från signaturen Mats kommentar skulle en okunnig kunna dra slutsatsen att Israel varit beredda att dra sig tillbaka till gröna linjen:–)))))))))))))))))))

Så fort man skriver en Mellanösternartikel blir man stämplad som antisemit ifall man inte har "Mats" stolliga syn på Israel-Palestinakonflikten.

Få torde ha förmått skapa så många antisemiter som Israellobbyisterna.