24 november 2009

Sjuk vuxenvärld

Intagningarna till gymnasieskolorna i Västerbotten sköts, sedan några år, av ett gemensamt intagningskansli. Det har lett till att elevernas slutbetyg från grundskolan måste sättas och inrapporteras drygt en vecka tidigare.
Konsekvenserna av detta har, enligt en interpellation till dagens kommunfullmäktige i Skellefteå, inneburit att skolan har svårt att motivera eleverna att bry sig om att komma till skolan den sista veckan.

"Att under den sista veckan motivera eleverna utifrån ett kunskapsinhämtningsperspektiv blir ytterst svårt även för den mest kompetenta pedagogen", skriver fullmäktigeledamoten Andreas Löwenhöök (M) i interpellationen.

För mig åskådliggjorde interpellanten och interpellationsdebatten att August Strindberg hade rätt då han i "Ett drömspel" menade att det är synd om människorna.
Jag tycker det är mest synd om barnen som föds till en så sjuk vuxenvärld.

De ungdomar som interpellationen handlar om föddes med lusten till livslångt lärande. Att vi lyckas beröva så många barn/ungdomar denna lust, efter förskoleåren och nio år i grundskolan, det borde beröra många och speciellt de som säger sig hata klassamhället. Men det verkar det tyvärr inte göra.

Till sist. De facto bygger ju mycket av Reinfeldtregeringens skolpolitik på att barn måste ha piskor och morötter för att de överhuvudtaget ska lära sig nåt.
En kan ju därför undra varför en lokal moderat förfasar sig över att den skolpolitik som högerregeringen står för faktiskt fungerat vilket han också beskriver.

1 kommentar:

Anonym sa...

Benny Haag kör sin monolog "Inte mer än fullt tack!" ikväll kl 18:30, anderstorpskolans aula. En monolog som belyser alkoholen.

Eftersom V brinner för alkoholfrågor så kan detta vara värt att beskåda.
/Hans