24 februari 2010

Otrolig nyhet

Det är märkligt, rent utav otroligt, att detta kan bli en nyhet anno 2010 02 24!!!

Är det därför vi har en massa stollar som tror att det är skolan som lägger grunden till det livslånga lärandet?
En del av dessa stollar påstår dessutom att vi lever i ett kunskapssamhälle.

21 februari 2010

I Mauds las-verklighet och verkligheten

Maud Olofsson håller inte med sin finansminister, Anders Borg, om att propagandisterna på Svenskt Näringsliv är gnälliga.

"Vi tycker att las-reglerna är ett problem", säger Maud till di.se och önskar en ännu flexiblare arbetsmarknad.

I verkligheten är det sällan "sist in först ut" gäller vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Kompetens för arbetsuppgiften har företräde. Och trots att arbetsgivaren i avtal har tagit på sig att se till att de anställda har kompetens för att klara morgondagens jobb godkänns uppsägningar trots väldigt korta upplärningstider för att kunna gå in och ta de jobb som blir kvar.

På verklighetens arbetsmarknad ökar antalet daglönare. Företag ringer upp ett bemanningsföretag/uthyrningsföretag och säger att om ni anställer dessa personer, av mina tidigare anställda, så hyr vi in dem av er. Trots att det bara finns två anställningsformer, visstid- eller tillsvidare, anställs personerna endast den tid som den tidigare anställdes företag har behov av dem.
Med den personalpolitiken vill företaget som har behov av arbetskraft sabotera gällande las-turordning för återanställning.

Daglönarna ökar i högerregeringens Sverige. Center-Maud vill ha en ännu flexiblare arbetsmarknad.

3 februari 2010

Ställa upp på skolpolitisk dynga?

”Förvisso är det valår i år, men det vore klädsamt om S någon gång kunde lägga meningsskiljaktigheterna åt sidan. Skolan i allmänhet, elevernas situation i synnerhet, speciellt de utsatta elevernas, är en alldeles för viktig fråga för att bli föremål för partipolitisk pajkastning. Även under ett valår.”
Så skriver den frisinnat liberala Norrans ledarskibent, Mikael Bengtsson, idag.

De skulle se ut det. En undrar om Bengtsson tänker sig att S ska ställa sig bakom major Björklund, en minister som inte nöjer sig med pajkastning utan sprätter en hel del skolpolitisk dynga omkring sig? Så djupt tror jag inte ens S sjunker.