10 november 2012

Tankar till Fritiof

Signaturen Marklund 65+ måste uppenbarligen ha varit i affekt redan när hen började läsa min Norrankrönika om skattekverulansens konsekvenser. När jag läste hens insändare ”Hanseklint förolämpar underklassen”, i dagens Norran, gick mina tankar osökt till Fritiof Nilsson Piraten (1895-1972).
I boken Tre terminer (1943) skriver Piraten ”… och om han gjorde sin hjälte till cyklop skulle ändå någon stoppnål känna igen sig själv”
I en radiointervju 1957 sade Fritiof: ”… antingen är det någon som känner igen sig själv eller någon annan, för talar man om en stoppnål så känner de alltid igen någon enögd person som det ska föreställa”
Marklund 65+ läser in och gör helt-uppåt-väggarna-tolkningar från min, som jag själv tycker, eftertänksamma och ödmjuka krönika om konsekvenser för arbetarklassen med nuvarande utveckling inom skattekverulansens område.

Jag tycker att det ganska klart framgår – åtminstone för den som vill läsa mellan raderna – att jag t.ex. inte fokuserar på att sänka skatterna på de 58 procent av den tidigare lönearbetarersättningen jag får när jag nu snart blir arbetslös. Jag fokuserar på att höja a-kassetaket istället för att sänka inkomsterna till den offentliga sektorn.

Av min artikel tycker jag att det framgår ganska tydligt att det ska vara samma skattesats oavsett om inkomsten kommer från lönearbete, sjukpenning, sjuk-/aktivitetsersättning, pension eller arbetslöshetsförsäkringen.
 Insändarskribenten torde ha så mycket koll att hen vet att jag tillhör Vänsterpartiet så hen hade bara behövt gå hit för att få veta att vi vill höja skatten för de som tränar över 30 000 och sänka skatten för ovanstående grupper. 


Jag misstänker att Marklund 65 är borgerligt anstruken eftersom han är så fokuserad vid begreppet ”u-klassen”, ett ord som jag har svårt för att skriva ut, ett begrepp som jag överhuvud taget inte använder eftersom jag är socialist.
Enligt min mening gör begreppet ”u-klassen” människor till objekt. Begreppet ”arbetarklassen” gör däremot människor till subjekt. Och att, som jag vill, bygga ett samhälle som kännetecknas av att det ”I stället för det gamla borgerliga samhället med dess klasser och klassmotsättningar framträder en sammanslutning vari envars fria utveckling är förutsättningen för allas fria utveckling.” ¹, det kräver subjekt.

¹ Kommunistiska Manifestet av Karl Marx och Fredrich Engels, Arbetarkultur 1978, sidan 56.

Inga kommentarer: