16 mars 2008

Djävla dravel om ordbokskultur

14-19 mars inviger vi Nya ingångar till kulturen i Skellefteå. Bland annat har Museum Anna Nordlander (MAN) äntligen fått nya lokaler. MAN arbetar med konst och genus med ett särskilt intresse för genusforskning och konstnärers villkor.

Meijerrummet, som innehåller donerade verk av Skellefteåkonstnären Sture Meijer, har också blivit uppfräschat. Om denne konstnär finns två böcker skrivna av Göran Hillman, Sture Meijer, utgiven 1991 och Sture Meijer, Målningar 1990-2000 utgiven 2000.

Under dessa nyöppningsdagar av Nordanå får en höra en rad invignings- och middagstal där företrädesvis politiker ska säga något om kultur. I nio och ett halvt fall av tio skryter talaren om att de minsann har kollat i ordböcker om vad kultur är för något.

Jag tycker det är märkligt att just när det gäller invigning av kulturlokaler måste de gå till ordboken för att få svar på vad det är de inviger. Det måste betyda att de aldrig haft någon kulturupplevelse.

Som fackligt politiskt aktiv tycker jag det vore bättre om vi, framförallt från arbetarrörelsen sida, talade om vad kulturen kan göra med människor istället för att fylla ut tiden med en djävla massa dravel om vad kultur är för något.

Inga kommentarer: