20 maj 2010

Hycklande opportunist eller naiv

Den 5 maj informerade Trelleborgs ledning att 200 personer förlorar jobbet när Trelleborg Sealing Solution i Ersmark i Skellefteå läggs ner. Och det trots en lönsamhet i Ersmarksfabriken på cirka 13 procent per år de senaste 13 åren.

Norran har idag ett helt tidningsuppslag om nedläggningen, tre bra artiklar och en naiv alternativt hycklande pladderartikel signerad av chefredaktören, Anette Novak.
Tyvärr finns bara inledningen från en artikel på Norrans webbplats. Tyvärr finns inte heller chefredaktörens pamflett på nätet.

Några meningar ur chefredaktörens hycklande opportunism – alternativt naiva kunskaper om kapitalismen – kan du skåda nedan.

I dag – några veckor senare – när Norrans granskning visar att den dödsdömda Ersmarksfabriken är en vinstmaskin går sorgen över till ilska. Hur har ägarna mage?
Frågan är ändå varför ingen säger stopp. Beslutet strider mot det sunda förnuftet. Och det är inte bara idiotiskt. Det är hjärtlöst.
Raderna ovan är skrivna av en chefredaktör för en tidning som alltid lovsjungit det kapitalistiska fåtalsväldets politiska ekonomi.

Kan Anette Novak ha vaknat ur sin törnrosasömn och insett att det är profithunger som driver de internationella kapitalisterna och inte någon omtanke om anställda, regioner eller nationer?
Jag tvivlar. Jag tror att redaktörens krokodiltårar handlar om hycklande opportunism.

Inga kommentarer: